Ξεχώρισε με το βιογραφικό σου!

2014-12-01 09:54

Ξεχώρισε  με το βιογραφικό σου!

 

Οι εργοδότες, ειδικά αυτήν την περίοδο, παίρνουν στα χέρια τους εκατοντάδες βιογραφικά. Κάποια καλογραμμένα, ευανάγνωστα και προσεγμένα ξεχωρίζουν και γίνονται το διαβατήριο για το επόμενο στάδιο, δλδ. το πολυπόθητο ραντεβού για προσωπική συνέντευξη. Κάποια άλλα δυστυχώς, περνούν απαρατήρητα.

 

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν, για να σε ξεχωρίσουν και να σου δοθεί η δυνατότητα  προσωπικής συνέντευξης;

 

Αφιέρωσε χρόνο στη σύνταξη του βιογραφικού. Χρησιμοποίησε ευανάγνωστη γραμματοσειρά μεσαίου μεγέθους. Τα πολύ μικρά γράμματα κουράζουν κάθε αναγνώστη. Μην αφήνεις μεγάλα κενά ανάμεσα στις ενότητες κι ας μην έχεις πολλά να γράψεις, μόνο και μόνο να γεμίσεις τις σελίδες. Μην χρησιμοποιείς έντονα χρώματα φόντου, εικόνες και μην πλατιάζεις. Το ιδανικό βιογραφικό δεν ξεπερνά τις 2-3 σελίδες, μαζί με τη συνοδευτική επιστολή! Φρόντισε η φωτογραφία σου να είναι για  επαγγελματική χρήση. Αυτή που ποζάρεις στα σοκάκια της Μυκόνου δεν είναι κατάλληλη!

 

Η πρώτη παράγραφος αναφέρεται υποχρεωτικά στα προσωπικά σου στοιχεία: ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, στρατιωτική θητεία, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, mail. Ακολουθεί η εργασιακή σου εμπειρία (από την πιο πρόσφατη στην παλαιότερη), όπου πρέπει να αναφέρεις τη χρονική περίοδο που απασχολήθηκες, την επωνυμία της επιχείρησης και επιγραμματικά, τα καθήκοντά σου εκεί. Μη χρησιμοποιείς πρώτο ενικό. Προτίμησε το «οργάνωση γραφείου» απ’ το «ανέλαβα την οργάνωση του γραφείου».

 Έπειτα, ανάφερε τις σπουδές, τις γνώσεις ξένων γλωσσών, τη γνώση χειρισμού Η/Υ και τυχόν σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει.

 

Στις τελευταίες παραγράφους ανάφερε ικανότητες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, καθώς και τα ενδιαφέροντά σου. Προσοχή! Πολύ πιθανό να ερωτηθείς για αυτά στη συνέντευξη, οπότε φρόντισε να μπορείς να τα υποστηρίξεις! Κλείσε το βιογραφικό με τις διαθέσιμες συστάσεις, Μην γράψεις το πολυαναμενόμενο «διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν». Φανερώνει προχειρότητα!

 

Μόλις το ολοκληρώσεις, ζήτησε από κάποιον να το διαβάσει! Πολύ πιθανόν να σου έχουν ξεφύγει ορθογραφικά ή συντακτικά λαθάκια!

 

Κράτα πάντα ενημερωμένο το βιογραφικό σου!

 

Αναπόσπαστο κομμάτι ενός βιογραφικού είναι η συστατική επιστολή, Χρησιμοποίησε την ίδια γραμματοσειρά, ίδιο στυλ, φόντο και περίγραμμα με αυτό που χρησιμοποίησες και για το βιογραφικό. Η συνοδευτική επιστολή πρέπει να αναδεικνύει τα προσόντα και τις δυνατότητές σου. Μην ξεχνάς ότι με αυτό το συνοδευτικό γράμμα αξιολογείται έμμεσα και η ικανότητα γραπτής επικοινωνίας σου!

 

Συνήθως αποτελείται από τρεις παραγράφους. Στην πρώτη ανάφερε για ποιά θέση ενδιαφέρεσαι και ποιοί είναι οι λόγοι που σε ώθησαν να κάνεις την αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση, στη συγκεκριμένη εταιρεία. Χρήσιμο είναι να γράφεις και την πηγή της πληροφόρησης σου για αυτήν την αγγελία.

 

Στην δεύτερη παράγραφο ανάπτυξε τους λόγους για τους οποίους θεωρείς πως είσαι ο κατάλληλος για αυτήν την θέση (σπουδές, δεξιότητες, επιτεύγματα σε προηγούμενη παρεμφερή εργασία, κλπ.).

 

Στον επίλογο δήλωσε διαθέσιμος για προσωπική συνέντευξη όποτε στο ζητήσουν.

 

Πριν στείλεις το βιογραφικό σου ακολούθησε τις οδηγίες που βρίσκονται στην αγγελία. Συμπλήρωσε απαραιτήτως τον κωδικό θέσης όπου ζητείται, αλλιώς το mail σου δε θα λάβει ποτέ τον παραλήπτη του! Στείλε το βιογραφικό σε μορφή .doc ή pdf και όχι με άλλη μορφή λιγότερο γνωστή και διαδεδομένη. Αν δεν το στείλεις και το παραδώσεις προσωπικά, φρόντισε να μην είναι τσαλακωμένο, να έχεις συρράψει τις σελίδες και να το έχεις τοποθετήσει σε φάκελο με το όνομα του παραλήπτη (π.χ. Δ/ντης Προσωπικού κ. ….) απέξω.

 

Όσα περισσότερα βιογραφικά στείλεις, τόσες περισσότερες πιθανότητες επιλογής έχεις. Χαμήλωσε τα στάνταρ σου. Θέσεις χαμηλόμισθες ίσως προσφέρουν ευκαιρίες ανέλιξης. Θέσεις που δε σε εκφράζουν απόλυτα ίσως βρίσκονται σε εταιρείες που εμπνέουν ασφάλεια και σταθερότητα. Μην απορρίπτεις την ημιαπασχόληση,

 

Αν παρόλα αυτά το τηλέφωνο δε χτυπήσει, μην απογοητευτείς! Είμαστε εδώ για ΄σένα, αναρτώντας καθημερινά καινούριες αγγελίες! Καλή επιτυχία!